Марихуаната за развлечение вече е законна в 21 щата, но някои законодатели

...
Марихуаната за развлечение вече е законна в 21 щата, но някои законодатели
Коментари Харесай

Легализирането на канабиса: Това ли е единственият начин да се предпазят младите?

Марихуаната за развлечение вече е законна в 21 щата, само че някои законодатели и здравни специалисти са загрижени, че разпоредбите към марихуаната се отпускат по-бързо от изследванията за нейната сигурност.  Тъй като канабисът към момента е противозаконен на федерално равнище, е необикновено мъчно да се правят съответни изследвания по отношение на вероятните рискове и странични резултати . Някои политици обаче считат, че легализирането е единственият метод да се прибавят регулации и защитни ограничения към продажбите на марихуана и да се защитят децата от опиата , пише eatthis.com.

„ Една от аргументите, заради които се борих толкоз настойчиво да може да се легализира, контролира и данъчно полза канабисът, е тъй като желая да държа това надалеч от ръцете на младежите. Той има потвърдени негативни последствия за развиването на мозъка. Потребителите би трябвало да знаят какъв брой тетрахидроканабинол има в продуктите, които употребяват, за разлика от нерегулирания пазар, пред който сме изправени сега “, споделя конгресменът Ърл Блуменауер.

Администрацията по храните и медикаментите издаде решение в края на януари, че няма да контролира канабиса като хранителна добавка, отхвърляйки три петиции на жители, изискващи насоки по отношение на канабидиола. 

„ Не открихме съответни доказателства, с цел да определим какъв брой канабидиол може да се употребява и какъв брой дълго, преди да аргументи щета “, каза в изказване Джанет Уудкок, главен заместник-комисар на Администрацията по храните и медикаментите. 

„ След деликатен преглед Администрацията по храните и медикаментите заключи, че е нужен нов регулаторен път за канабидиола, който да балансира желанието на хората за достъп до съдържащи го артикули с регулаторния контрол, нужен за ръководство на рисковете “.

SAFETY ALERT: Risk of accidental ingestion, especially by children, of edible products that contain THC. Some manufacturers package & label these products to look like cereal, candy, and cookies that appeal to children & easily mistaken for popular foods.
— U.S. FDA (@US_FDA)
Опасни хранителни артикули

Изследванията демонстрират, че равнищата на педиатрични отравяния са се нараснали в канадските провинции, където продажбите на хранителни артикули с канабис са законни, спрямо провинции, където не са законни. Това се случва макар въвеждането на предпазени от деца опаковки, казва Даниел Миран, помощник в Изследователския институт на болничното заведение в Отава. 

Това допуска, че в случай че поставите канабис в бонбони или шоколад, ще видите нарастване на тези отравяния.  Това е въпрос към регулаторите – имате ли потребност от тази форма на продукта? Могат ли възрастните консуматори да получат избора и опцията да закупят законен артикул с канабис, който не би трябвало да се харесва толкоз мощно на дребните деца “, казва Миран. 

„ Проблемът евентуално не е докладван. Ако децата обхванат тези хранителни артикули вкъщи и никой не се свърже с центровете за отравяне или не отидат в здравно заведение, където по-късно главата на фамилията може да се обади за случая, тогава този случай ще остане недокладван. Освен това, в случай че детето е постъпило в здравно заведение след леко отравяне и лекарите се усещат удобно да се грижат за детето, без да се нуждаят от информация от токсикологията, тогава тези случаи също могат да останат недокладвани ", казва доктор Марит Туит, доктор по незабавна медицина и медицински токсиколог от Медицинския факултет на Южен Илинойс.

How do marijuana strains and doses affect depression and anxiety?
— Forbes (@Forbes)
Безпокойството и канабиса

Марихуаната може да аргументи безпокойствие, само че дозата е основна, защото е потвърдено, че дребни количества оказват помощ за понижаване на тревогата. 

„ При равни други условия наподобява, че тетрахидроканабинолът понижава безпокойството при по-ниски дози и усилва безпокойството при по-високи дози " , казва доктор Сюзън А. Стоунър. 

Друго изследване демонстрира, че канабисът не може да оказва помощ при тревога, само че оказва помощ при проблеми със съня. 

„ Нашето изследване акцентира нуждата да вземаме по-внимателно решения за това дали да стартираме да използваме канабис за характерни медицински недоволства, изключително при изменчиво въодушевление и тревожни разстройства. Трябва да има по-добри насоки за пациентите към система, която да им разрешава сами да избират продуктите, дозата и да не получават професионална следваща грижа “, сподели Джоди Гилман, доцент в Харвардско здравно училище/Обща болница в Масачузетс с Център за медицина на зависимостите.

Smoking Marijuana Is More Likely To Cause Emphysema Than Cigarettes, Study Suggests
— Forbes (@Forbes)
Увреждане на белите дробове от канабис

Проучванията демонстрират, че пушенето на марихуана може да аргументи сходно увреждане на белите дробове като пушенето на тютюн. 

„ Пушенето на марихуана несъмнено усилва риска от белодробни болести. Знаем, че може да аргументи емфизем и продължителен бронхит.  Вейпингът не съдържа артикули на горене, само че има артикули, които отиват непосредствено в белите дробове, което може да провокира реакция. Има риск от пострадване на белодробната тъкан от аромати и други съединения, както сме виждали белодробни пострадвания, породени от цигари през последните години​ “, казва Андрю Салнър, лекар в Здравния онкологичен институт в Хартфорд и член на Консултативния съвет на лекарите по програмата за здравна марихуана.

Въпреки че няма проучвания, които директно да свързват марихуаната с рака на белите дробове, доктор Салнер е угрижен за това какво могат да доведат годините пушене.

„ Много хора, които са употребявали тютюн в тийнейджърските си години, на 20 години и по-късно, се срещат с рака след 60-те си години. Подозирам, че в случай че попитате 100 учени дали пушенето на марихуана предизвиква рак на белите дробове, болшинството ще кажат „ да “, тъй като съдържа същите отрови и канцерогени, които съдържа тютюневият пушек. Всъщност се спекулира, че една цигара с марихуана може да съдържа толкоз канцероген, колкото 10-20 стандартни цигари “ , отбелязва доктор Салнер.

Did you know? Using cannabis when you’re under 25 can affect brain development. Know the facts.
— AGLC (@AGLC)
Отрицателен резултат от марихуаната за мозъка

Проучванията демонстрират, че използването на марихуана при младежи може да има негативен резултат върху развиването на мозъка им. 

„ Марихуаната съдържа повече от 500 химикала, от които делта-9-тетрахидроканабинол се смята за главното психоактивно (променящо съзнанието) съединяване. Концентрацията на тетрахидроканабинол в артикул с марихуана е право пропорционална на неговата мощ или на това какъв брой ще се напуши човек, когато го употребява. Употребата на марихуана измежду юноши и младежи може да повлияе на естественото развиване на мозъка, което води до проблеми с ученето, паметта, координацията, време за реакция и преценка ", казва Правеш Шарма.

Прекомерната и честа приложимост на марихуана е обвързвана с халюцинации, параноя и редица прочувствени проблеми. Тежката форма на корист с марихуана се назовава разстройство при приложимост на марихуана. Младежите, които използват марихуана в ранна възраст, във високи количества и с рискови фактори, са по-податливи да развият разстройство при приложимост на марихуана ", добавя Правеш Шарма

Marijuana use among drivers killed in crashes doubled from 2007 to 2015. If you feel different, you drive different.
— nhtsagov (@NHTSAgov)
Пътни катастрофи поради марихуана

Проучване от 2022 година демонстрира, че пътнотранспортните катастрофи са се нараснали в щатите, които са легализирали марихуаната. 

„ Марихуаната, сходно на алкохола и съвсем всеки различен опиат, трансформира метода, по който се чувствате и държите. Това е задачата на опиата. И това трансформира метода, по който шофирате. Всички би трябвало да осъзнаем, че шофирането след приложимост на марихуана е неприятна концепция. Става все по-ясно, че легализирането на марихуаната не идва без последствия. Но легализирането на марихуаната към момента е оригиналност и има вяра, че тези ранни трендове могат да бъдат обърнати “, споделя водещият откривател Чарлз Фармър, вицепрезидент в Застрахователния институт за пътна сигурност.

Автомобилните произшествия с ранени в щатите са се нараснали с близо 6%, а съдбовните произшествия с 4% в щатите, където тревата е законна – и няма нарастване в щатите, където тревата е противозаконна. 

„ Може би с вярното обучение и тактики за правоприлагане, страните, които обмислят или са в развой на заверка, могат да избегнат увеличението на злополуките “, споделя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР